lördag 14 augusti 2010

Läs kapitlet som inte finns med i boken - högerns ekokammare

I en debattartikel i tidningen ETC (i pappersupplagan s.28-29, och på nätet här) skissar Marika Lindgren Åsbrink och Johan Ulvenlöv tillsammans en tydligare bild av högerns ekokammare.

Analyser av "sociala media" i tidningar, som SvD nyligen, utelämnar helt den övriga politiska media som skapas i samhället och vilka intressen som finns med. Och framförallt förbises resursperspektivet. Vi anser i vår artikel att dessa analyser är bristfälliga och visar inte den verklighet som vi verkar i.

Högerns ekokammare består av tre block, pengaflödet från de hemliga donatorerna, budskapsmaskinen och megafonsegmentet- de 59 borgerliga ledarsidorna, varav 5 rikstäckande. Tillsammans arbetar de effektivt med att vrida debatt, språkbruk, vinklar och nyheter åt höger.

Vi i arbetarrörelsen har ingen ekokammare. Däremot växer det nu fram något nytt, och något annorlunda. I artikeln resonerar vi kring framväxten av Netroots, nätverksbaserad media, som på frivillig basis plockar fram uppgifter, faktagranskar, ifrågasätter opinionsbildar, beskriver livstilsfrågor, kultur och idédebatt. Köp gärna ETC idag och läs hela artikeln!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar